Arabuluculuk görüşmesine katılmak zorunlu mu?
Arabuluculuk oturumuna katılmamanın sonuçları 6325 sayılı Kanun’un 11. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, taraflardan birinin geçerli bir mazereti olmaksızın ilk toplantıya katılmaması halinde arabuluculuk faaliyeti sona erer.
Arabulucu toplantıya katılmazsa ne olur?
Özet. Anayasa Mahkemesi, taraflardan birinin arabuluculuk oturumuna katılmaması halinde, davada kısmen veya tamamen rehabilite olsa dahi, o tarafın yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutulacağını ve avukatlık ücretine hak kazanamayacağını belirterek düzenlemeyi iptal etti.
Arabuluculuk toplantısına gitmek zorunlu mu?
Ancak aynı hükmün İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesinin 12. fıkrasında da yer alması nedeniyle, işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklarda geçerli bir mazereti olmaksızın ilk uzlaştırma oturumuna katılmayan tarafa söz konusu yaptırımın uygulanmasına devam olunur.
Arabulucu toplantılarına kimler katılabilir?
Arabuluculuk sürecine kimler katılabilir? Taraflar ve temsilcileri: Anlaşmazlığın tarafları arabuluculuk görüşmelerine doğrudan katılabilir. Ancak taraflar, avukat olarak atanan avukatlar tarafından da temsil edilebilir.
Arabuluculuk görüşmesine gitmezsen ne olur?
Ancak Anayasa Mahkemesi 11 Nisan 2024 tarihinde bu fıkrayı iptal etti. Bu iptal kararıyla, ilk arabuluculuk toplantısına katılmayan taraflar sadece yargılama giderlerinden sorumlu tutulacak ve avukatlık ücreti alabileceklerdir.
Arabuluculuk görüşmesine vasi katılabilir mi?
Küçük ile velinin çıkarları arasında bir çatışma olması halinde, başvuru sahibi atanan veli ile birlikte katılabilir; 16 ile 18 yaş arasındaki kişiler söz konusu olduğunda veli, yani ebeveynler de katılabilir. Bu kişiler resmi olarak evliyse veya reşit olmaya karar vermişse, velileri olmadan katılabilir. Ebeveynler boşanmışsa, ebeveyn velayet kararında hazır bulunabilir.
Arabulucu kabul etmezse ne olur?
Her iki taraf da ilk duruşmaya katılmazsa, her iki taraf da kendi yasal masraflarını karşılamak zorundadır. Katılmayan taraf davayı kazansa bile, avukatlık ücreti ödenmeyecektir. Avukatlık ücreti, kazanan taraf lehine ödenecektir.
Arabuluculuk görüşmesine telefonla katılabilir mi?
Görüldüğü üzere arabuluculukta telekonferans yönteminin hukuki dayanağı Kanun değil Yönetmeliktir. Yönetmeliğin 10. maddesi arabulucuya Kanunda tanımlanmayan her türlü iletişim aracıyla taraflarla iletişim kurma yetkisi vermektedir.
Arabulucuda anlaşma sağlanamazsa ne olur?
Taraflar arabuluculuk sürecinde anlaşamazlarsa mahkemeye gidip dava açabilirler. Arabuluculuk ücretini karşılayamayan taraf nereye başvurmalıdır?
Arabulucu asili aramak zorunda mı?
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yönetmeliği’nin 25. maddesinin 2. fıkrasında: “Arabulucu, mahkemenin arabuluculuk organınca atandıktan sonra, davacı taraftan başlamak üzere öncelikle davacılarla ön görüşme yapar ve davacı ile diğer taraf arasındaki uyuşmazlığın…” temelini öğrenir.” hükmü yer almaktadır.
Arabulucu davet mektubu göndermek zorunda mı?
Mümkünse, taraflarla istişare ederek ilk toplantı için uygun bir tarih ve saat belirleyecektir. Sizi bu ilk toplantıya davet eden bir davet mektubu hazırlayıp gönderecektir. Davet mektubunu göndermek için herhangi bir prosedürel gereklilik yoktur.
Arabuluculuk görüşmesi ihtar yerine geçer mi?
Dolayısıyla arabuluculuk süreci sizi tebligat gönderme zorunluluğundan kurtarmaz.
Arabuluculuk görüşmesi kaç gün sürer?
Arabuluculuk görüşmeleri, dava açma zorunluluğu kapsamına giren iş davaları ve tüketici uyuşmazlıkları için 3+1 hafta içinde, dava açma zorunluluğu kapsamına giren ticari davalar için 6+2 hafta içinde tamamlanmalı ve nihai rapor hazır olmalıdır. Hazırlıklı olun. Arabuluculuk pahalı bir yöntem midir?
Arabulucuya imza atmasa ne olur?
Taraflardan biri imzalamayı reddederse arabulucu bunu tutanağa geçirir.
Arabuluculuk görüşmesine 3 kişi katılabilir mi?
Ayrıca tarafların karşılıklı mutabakatı ile uzmanlar ve diğer üçüncü kişiler de müzakerelere katılabilirler.
Arabulucuya gitmek zorunlu mu?
Arabuluculuk süreci gönüllü bir süreçtir. Taraflar arabuluculuk talebinde bulunmakta, süreci sürdürmekte, sonlandırmakta veya süreçten feragat etmekte serbesttir. Ancak, zorunlu arabuluculuk durumunda, dava açmak isteyen taraf arabuluculuk sürecini zorunlu olarak takip etmelidir.
Arabuluculuk görüşmesine telefonla katılabilir mi?
Görüldüğü üzere arabuluculukta telekonferans yönteminin hukuki dayanağı Kanun değil Yönetmeliktir. Yönetmeliğin 10. maddesi arabulucuya Kanunda tanımlanmayan her türlü iletişim aracıyla taraflarla iletişim kurma yetkisi vermektedir.
Arabulucu teklifi kabul edilmezse ne olur?
Taraflardan biri diğerine arabuluculuk teklifinde bulunursa ve bu teklife 30 gün içinde cevap verilmezse arabuluculuk teklifi reddedilmiş sayılır. Taraflar dava açıldıktan sonra mahkemeye arabuluculuk talep edeceklerini bildirirlerse duruşma mahkeme tarafından en fazla üç ay ertelenir.
Kiracı arabulucuya gitmezse ne olur?
Mazereti olmadan ilk oturuma katılmayan taraf, davayı kazansa bile uyuşmazlık nedeniyle dava açılırsa avukatlık masraflarını ödemek zorunda kalacaktır. Ayrıca ilgili kişiye avukatlık ücreti ödenemez. Mazeretin haklı olup olmadığı yetkili mahkemenin konusudur.